Cum să scrii o recenzie de carte beletristica

O recenzie de carte nu este doar un rezumat. O recenzie are rolul de a descrie cartea din punct de vedere obiectiv, analitic, dar și subiectiv. Opiniile, sentimentele și reacțiile oferite de carte trebuie să se intersecteze cu aspectele care nu pot fi interpretate, precum: tema cărții, numărul de pagini, acțiunea.

Compunerea unei recenzii de carte constă în două etape: pregătirea și scrierea propriu-zisă. Fiecare dintre aceste etape are numeroși pași care trebuie urmați pentru a obține o recenzie de calitate.

1. Pregătirea recenziei de carte

Primul pas al acestei categorii este bineînțeles să citești cartea. Dacă e posibil, se recomandă citirea de mai multe ori a cărții. Pe măsură ce citești, notează aspectele legate de firul narativ, personaje, limbaj sau cantitatea de descriere sau dialog, dar și opiniile tale.

După ce ai citit cartea și ai realizat toate notițele necesare, este important să reflectezi asupra genului cărții. În funcție de încadrarea realizată, este recomandat să te documentezi suplimentar. Dacă citești o carte care se încadrează în non-ficțiune despre un eveniment istoric, ai putea să mai citești alte cărți despre același subiect.

Următorul pas consta în identificarea temei cărții. Dacă ai probleme în identificarea temei, încearcă să descrii cartea într-un singur cuvânt. De asemenea, o carte poate avea mai multe teme, așa că ai grijă la ideile principale ale cărții pentru a le identifica. Urmează să analizezi în ce curent literar se încadrează autorul.

Acum este momentul să îți organizezi notițele și să contribui cu informații despre tonul cărții, informații suplimentare despre acțiune, figuri de stil și imagini artistice folosite. De asemenea, adaugă și opiniile tale despre unicitatea cărții.

2. Scrierea recenziei

Începe prin a scrie detaliile despre carte precum titlu, autor, locul publicației, anul publicației, numărul de pagini și așa mai departe. Continuă cu o introducere care să conțină informații despre autor și alte opere ale autorului care se încadrează în acest gen, dar menționează și temele discutate.

Scrie un scurt rezumat al cărții care să evidențieze aspectele importante ale cărții despre acțiune și personaje și nu uita să incluzi citate. După ce ai realizat rezumatul, este timpul să îți începi evaluarea personală a cărții. Pe lângă opiniile personale despre carte, realizează o comparație între aceasta și alte cărți ale aceluiași gen. Pentru a întări anumite argumente folosește citate din carte. Încheie cu un paragraf în care să amintești aspectele pozitive și negative ale cărții și opinia ta generală despre carte. Nu uita să citești și să faci corecturile necesare înainte de a-l termina.

Trebuie să scrii o recenzie de carte și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Realizarea unui text argumentativ: pași și sfaturi

Școala a început de ceva timp, asta înseamnă că o nouă sesiune de bacalaureat se aproprie. Cum subiectul al doilea de la proba de limba și literatura română constă într-un text argumentativ, ne-am decis să îți mai oferim câteva sfaturi pentru realizarea unui text argumentativ, ca tu să obții punctajul maxim.

Coerența textului

Eseul trebuie privit ca un întreg și de aceea trebuie să te asiguri că textul tău respectă 3 reguli simple pentru a nu-i afecta coerența. În primul rând, eseul tău argumentativ nu trebuie să conțină informații contradictorii, acest lucru îți va slăbi ipoteza și concluzia. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori dintr-o eroare de logică. Altă regulă de luat în considerare este aceea de include informații noi pe măsură ce scrii textul, fără să te repeți. Încearcă să incluzi cât mai multe informații referitoare la subiectul dezbătut. Cel de-a treia regulă se referă la legătura dintre informații. Dacă ai afirmat un lucru, în cea de a doua propoziție încearcă să faci o trecere de la informația folosită la cea nouă.

Coeziunea textului

Coeziunea sau unitatea textului se referă la aspectul structural al eseului, prin urmare ca eseul tău să fie considerat ca un întreg, trebuie să respecte o structură. Structura pentru realizarea unui text argumentativ  trebuie să respecte următorul plan:

Introducere

 • Primul alineat: Enunțarea temei și a poziției tale față de ea: pro sau contra
 • Al doilea alineat: Definirea termenilor cheie eseului tău
 • Al treilea alineat: Enunțarea și explicarea ideii centrale

Cuprins

 • Primul alineat: Enunțarea primului argument, dezvoltarea și explicarea acestuia
 • Al doilea alineat: Enunțarea celui de-al doilea argument, dezvoltarea și explicarea acestuia

Concluzie

 • Alineat: Totalitatea concluziilor trase din argumentele oferite față de tema aleasă

Trebuie să scrii un eseu argumentativ și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Ce este un studiu de caz?

Poate crezi că este evident ce este un studiu de caz, dar pentru a realiza unul excelent, este nevoie să știi cât mai multe despre opțiunile tale. Un studiu de caz reflectă cercetarea realizată pe o perioadă de timp despre o persoană, un grup sau o situație. Dacă, de exemplu, studiul de caz este despre un grup, acesta se va concentra pe comportamentul grupului ca unul unitar și nu pe comportamentul fiecărui individ în parte. Studiile de caz pot fi efectuate dacă și numai dacă se realizează un studiu formal în prealabil despre subiectul respectiv. Este destul de probabil să găsești informații folositoare studiului tău de caz în reviste sau conferințe din domeniu.

Când realizezi un studiu de caz, subiectul acestuia poate fi un individ, o organizație, un eveniment sau o acțiune care există sau a existat într-o anumită perioadă de timp și locație. Thomas a definit studiile de caz în următorul fel:

Studiile de caz sunt analize ale persoanelor, evenimentelor, perioadelor, proiectelor, politicilor, instituțiilor sau altor sisteme care sunt studiate holistic prin una sau mai multe metode. Cazul ales ca și subiect al cercetării va fi o instanță a clasei de fenomene care oferă un cadru analitic – un scop – în jurul căruia studiul este realizat și cazul se iluminează și se explică.

Pentru a înțelege și mai bine semnificația unui studiu de caz, noi considerăm necesară și definiția lui C. Robson, care afirmă că studiile de caz sunt

o strategie de cercetare bine stabilită, focalizată pe un caz concret ( care este interpretat în amănunt, adică prezentând referiri detaliate despre indivizi, grupuri, organizații vizate), cu luare în considerare a tuturor particularităților sale contextuale. Acesta necesită utilizarea mai multor metode complementare de culegere, analiză, prelucrare și stocare a informațiilor relevante, atât cantitative, cât și calitative.

Ai înțeles ce este un studiu de caz, dar nu ai suficient timp să îl scrii?Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Cum se scrie un studiu de caz?

Te intrebi cum se scrie un studiu de caz? In primul rand, trebuie sa scrii ca studiul de caz reprezintă o analiză amănunțită bazată pe o cercetare îndelungată despre un individ, un grup, o organizație, un eveniment etc. R.K. Yin definește studiul de caz ca fiind

o strategie de realizare a unei cercetări care necesită investigații empirice în legătură cu un fenomen particular contemporan, într-un context de viață real și utilizând multiple surse de informații (interviuri, chestionare, mărturii, dovezi, documente).

Un studiu de caz poate fi realizat de una sau mai mult persoane. Dacă o echipă de oameni realizează studiul de caz împreună, atunci aceștia trebuie să împartă roluri similare sau complementare. Întreaga echipă trebuie să se implice în procesul de planificare și adunare de informații. Dacă studiul de caz este realizat de o singură persoană, atunci aceasta trebuie să asigure validitatea studiului.

Realizarea unor studii de caz trebuie să conțină următoarele etape:

 1. proiectarea
 2. culegerea datelor
 3. analiza
 4. elaborarea raportului de cercetare

Documentarea poate fi dificilă, dacă accesibilitatea este slabă, dar aceasta conține nume și date exact. Obținerea datelor necesare poate fi un proces dificil deoarece accesibilitatea acestora poate fi îngrădită sau restricționată într-un fel sau altul. În timpul documentării asigură-te că ai date exacte și nume pentru a oferi studiului tău de caz credibilitate și precizie. Dacă folosești interviuri ca una din sursele de documentare, trebuie să ții cont de faptul că informațiile pot fi distorsionate dacă întrebările sunt formulate greșit.

Analiza efectuată trebuie să urmărească următoarele aspecte: compararea printr-o manieră analitică a modelelor observate cu cele prezise, explicarea detaliilor vitale pentru concluziile studiului tău de caz, observarea schimbărilor mai multor caracteristici ale subiectului abordat în studiu de-a lungul unei perioade de timp.

Încă nu știi sigur cum se scrie un studiu de caz și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Ce trebuie să incluzi în conținutul planului de afaceri?

Planul de afaceri reprezintă un raport scris, în care găsești informații detaliate despre 0 nouă întreprindere. Rolul unui plan de afaceri este asemănător cu cel al unei hărți, acesta schițând direcția și pașii pe care să îi urmezi în noua ta afacere. De asemenea, un plan de afacere bine realizat te va ajuta să obții finanțare, deoarece acesta va oferi încredere în tine și întreprinderea ta.

Ce trebuie să incluzi în conținutul planului de afaceri?

Ca să fie complet, trebuie să incluzi 7 teme/capitole în conținutul planului de afaceri și anume:

Rezumatul planului de afaceri

Chiar daca va fi reprezentat ca primul capitol, rezumatul va fi ultima parte scrisă din conținutul planului de afaceri.

O descriere a întreprinderii cât mai bogată în informații

În acest capitol trebuie să incluzi atât scopul afacerii tale, cât și obiectivele acesteia. Acest capitol trebuie să răspundă la întrebări precum:

 • Ce va genera profit?
 • Cine vor fi clienții tăi?
 • Ce diferențiază bunurile sau serviciile tale de celălalte deja existente pe piață?
 • De ce crezi că vei avea succes?

Produsele sau serviciile oferite

Acum este momentul să oferi cât mai multe detalii referitoare la serviciile sau bunurile oferite: caracteristici, beneficii, producție și așa mai departe. Acest capitol trebuie să răspundă la întrebarea: ce, cât și cum va produce afacerea ta?

O analiză a pieței și a industriei

În acest capitol va trebui să oferi o analiză a pieței, așa că va trebui să incluzi informații precum:

 • cota de piață  
 • potențialul de creștere
 • detalii despre afacerile concurente
 • detalii despre publicul țintă
 • analiza industriei
 • segmentarea pieței
 • oportunitățile oferite de piață

Strategia și metodele de implementare

Această parte a conținutului planului de afaceri trebuie să ofere detalii despre:

 • strategii de marketing
 • programele de marketing
 • strategii de vânzări
 • previziuni de vânzări
 • sistemul de monitorizare

Metodele de management

În acest capitol trebuie să oferi atât informații despre;

 • structura organizațională
 • angajați și rolurile lor în companie
 • echipa de management
 • planul de recrutare și instruire

Planificarea financiară

Acest capitol oferă informații detaliate despre finanțarea afacerii tale cum ar fi:

 • soluții de finanțare
 • nevoia de finanțare
 • indicatorii financiari
 • proiecții financiare
 • analiza cost-beneficiu.

Anexe

În această ultimă parte a conținutului planului de afaceri, va trebui să incluzi informații precum previziuni financiare pentru 3 ani și pentru 5 ani, rezultatele cercetărilor de piață și planuri operaționale.

Trebuie să scrii un plan de afaceri și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Etapele realizarii unui eseu argumentativ de succes

Cunoașterea a cât mai multor informații legate de redactarea unui eseu argumentativ nu este utilă doar pentru subiectul al II-lea de la Bacalaureat, acest model de eseu fiind utilizat frecvent pentru lucrările științifice. Pentru ca un eseu argumentativ să își atingă scopul de convingere a cititorul, trebuie să respecte o anumită structură. Aceasta poate fi realizată doar prin efectuarea unor pași, precum:

Alegerea unei teme

Dacă te pregătești pentru Bacalaureat, atunci alegerea temei pentru un eseu argumentativ nu mai reprezintă o problemă. Poți găsi ușor diferite teme în variantele din culegeri sau din anii anteriori.

Poziția față de tema aleasă

Această etapă pentru realizarea unui eseu argumentativ constă în alegerea viziunii pe care vrei să o abordezi: pro sau contra temei. În funcție de poziția aleasă, trebuie să ai pregătite argumente și exemple persuasive.

Schița eseului

Pentru îndeplinirea acestei etape trebuie să realizezi un scurt rezumat al eseului, de preferat cu liniuțe. Trebuie să ai  trei mari părți ale eseului: introducere, conținut și încheiere. Pentru fiecare, scrie cu liniuțe câteva idei.

Documentare

În aceasta etapa a realizări unui eseu argumentativ trebuie să cauți argumente și exemple care să îți consolideze poziția față de tema aleasă. Pentru un eseu argumentativ reușit, trebuie să oferi minim două argumente potrivite cu tema aleasă și câteva exemple care să transpună teoria în realitate.

Prima formă

Acum este momentul să începi să îți scrii eseul argumentativ. Fii atent la semnele de punctuație, alineate și cuvinte de legătură. Nu uita că textul final trebuie să fie cât mai bine închegat.

Revizuire

În această ultimă etapă a unui eseu argumentativ, noi îți recomandăm să citești de două ori textul și să faci corecturile de rigoare.

Trebuie să scrii un eseu argumentativ și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Structura unui eseu

Un eseu trebuie să conțină între 500 și 5000 de cuvinte și are ca scop transmiterea de informații, opinii sau sentimente. Indiferent dacă este un eseu motivațional sau argumentativ, pentru rezultate optime trebuie să respecți o structură strictă pentru a oferi cursivitate și claritate textului. Structura unui eseu înseamnă mai mult decât introducere, conținut și încheiere, iar dacă nu înțelegi complet rolul fiecărei componente, atunci eseul tău va deveni haotic. Iată cum ar trebui să arate structura unui eseu și rolul fiecărei componente:

 • Introducerea, prima parte din structura unui eseu, are rolul de capta atenția cititorului, motivându-l pe acesta să lase orice grijă sau gând și să se concretizeze asupra cuvintelor scrise de tine. Aceasta oferă cititorului o primă impresie despre scriitor, așa că încearcă să folosești informații captivante sau citate interesante. În această parte din structura unui eseu trebuie menționate tema și poziția ta față de aceasta. Introducerea trece de la general la specific, fără să divulge conținutul. De asemenea, prima parte din structura unui eseu trebuie să dețină încă două calități: dimensiunea redusă și concentrația textului.
 • Conținutul, cea de-a doua parte din structura unui eseu, este secțiunea unde îți vei întări poziția luată față de tema aleasă cu ajutorul argumentelor și exemplelor. Acesta reprezintă cea mai consistentă parte a eseului, atât prin mărime, cât și informații. Fiecare paragraf care alcătuiește conținutul trebuie să detalieze o idee precisă. Noi îți recomandăm să ai câte un paragraf pentru fiecare argument în parte. Chiar dacă fiecare paragraf descrie câte o idee diferită, textul trebuie să își păstreze cursivitatea, așa că încercați să le „legi” între ele.
 • Concluzia, ultima parte din structura unui eseu, are rolul de a reda pe scurt ideile prezentate de-a lungul conținutului, dar și poziția ta față de tema prezentată. Dacă introducerea reprezintă o prevedere, concluzia este o analiză finală. Așa că în această parte din structura unui eseu trebuie sa motivezi scurt și concis cititorul de poziția susținută de-a lungul întregului text. De asemenea, dacă ați abordat o viziune mai obiectivă și încă nu v-ați exprimat opinia asupra temei, acesta este momentul să o faceți.

Trebuie să scrii un eseu și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Etapele unui plan de afaceri

Un plan de afaceri trebuie să rezume clar și persuasiv informațiile referitoare la afacerea ta. Acesta are rolul unei hărți, dictând pașii pe care trebuie să îi urmezi. Un plan de afaceri poate fi de trei feluri: plan rezumat, plan complet sau plan operațional. Primul dintre ele are o lungime între 10 și 15 pagini și este utilizat de companiile noi înființate, care nu au nevoie de fonduri mari sau de companiile ce doresc să distribuie produsele altei firme. Planul complet trebuie să conțină 20-40 de pagini și este opțiunea cea mai utilizată de companii, fiind necesar pentru obținerea de fonduri mai mari. Ultima variantă, planul operațional, are între 40 și 100 de pagini și este folosit de companiile mari, fiind un model de evaluare pentru operațiunile întreprinderii.

 • Enumeră motivele înființării companieiÎntr-un plan de afaceri trebuie să menționezi ce te motivează să înființezi această companie și de ce ai ales serviciile/ bunurile respective.
 • Oferă câteva informații despre tineUnde ai studiat, locurile de muncă, aptitudini și calități benefice pentru afacerea ta, toate acestea ar trebui să fie menționate succint.
 • Creează o listă cu angajațiPentru un plan de afaceri, ai nevoie de o listă de angajați de care ai nevoie pentru compania ta. Această listă trebuie să conțină și o scurtă descriere a slujbei și a atribuțiilor. Poți include și informații precum salariu și beneficii, iar dacă deja posturile au fost ocupate completează lista și cu informații despre persoanele respective și experiența lor de muncă.
 • Include studii de piațăPlanul de afaceri trebuie să conțină cel puțin un studiu de piață concret care să cuprindă multe informații și date demografice.
 • Menționează competițiaPe lângă menționarea firmelor competitive, trebuie să oferi informații despre ele și să explici de ce le consideri competiție. De asemenea, trebuie menționată și modalitatea prin care compania ta va depăși competiția.
 • Oferă o listă de parteneriÎntr-un plan de afaceri trebuie menționați partenerii precum distribuitorii, furnizorii și contractorii. Oferă informații precum nume, informații despre companii și motivele alegerii.
 • Descrie detaliat bunurile sau serviciile pe care le oferiInclude descrieri detaliate despre bunurile sau serviciile oferite, precum și despre procesul de realizare. De asemenea, trebuie menționate analize referitoare la costuri de producție și profit, dar și modalitatea de a-ți vinde serviciile sau bunurile.   
 • Include informații financiareTrebuie să incluzi într-un plan de afaceri  informații precum modalitatea de finanțare a companiei tale: împrumut bancar sau fonduri personale. De asemenea, în această porțiune a planului trebuie incluse și costurile afacerii: salarii, chirie și alte cheltuieli.

Trebuie să scrii un plan de afaceri și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

 

Greseli de evitat in eseuri argumentative

Eseul argumentativ este un text persuasiv cu rolul de a convinge cititorul asupra punctului tău de vedere într-o temă dezbătută. Acesta are o structură riguroasă și necesită un emițător informat, care să dezvolte argumente logice și  coerente. Aptitudinea de a scrie corect eseuri argumentative nu este necesară doar pentru subiectul al II-lea de la proba de la limba și literatura română de la bacalaureat, ci și pentru întreaga viața. Textele argumentative sunt cele mai utilizate în domeniul științific, iar structura acestora iți va permite să îți întărești opiniile în orice discurs sau dialog. Uite ce greșeli trebuie să eviți în redactarea unor eseuri argumentative:

 • Nerespectarea structurii – Pe lângă structura tipică a oricărui text (introducere, conținut și încheiere), eseurile argumentative necesită prezentarea opiniei asupra subiectului dezbătut în introducere, menționarea a cel puțin două argumente întărite cu exemple în conținut și specificarea concluziilor în încheiere. Abaterea de la această structură va fi strict sancționată atât de profesori, cât și de cititori, deoarece textul își pierde din coerență și logică.
 • Nerespectarea regulilor de gramatică și punctuație – Ca orice alt text, un eseu argumentativ poate avea mult de pierdut din cauza greșelilor, deoarece acestea distrag atenția cititorului de la subiect. De asemenea, este recomandată evitarea arhaismelor și a regionalismelor.
 • Folosirea unor argumente necorespunzătoare – Când scrii eseuri argumentative trebuie să alegi cu foarte mare grijă argumentele, rolul acestora fiind crucial. Așa că alege argumente logice care îți întăresc opinia. Evită-le pe cele subiective și alege în schimbul lor fie argumente științifice, fie universal valabile.
 • Nefolosirea exemplelor – Argumentele trebuie întărite cu exemple concrete, care nu lasă loc de interpretare. Exemplele trebuie să ilustreze perfect argumentele precizate în eseul argumentativ.
 • Nedelimitarea corectă a paragrafelor – Eseul tău argumentativ trebuie să fie foarte bine structurat, așa că nu îi oferi doar trei paragrafe. Delimitează conținutul în atâtea paragrafe cât ai argumente, pentru a oferi un aspect aerisit ideilor.

Trebuie să scrii un eseu argumentativ și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Cum să realizezi o prezentare powerpoint pentru licență

Prezentarea powerpoint pentru licență  este extrem de utilă, oferind sprijin discursului tău, dar dacă nu este realizată corect te poate încurca. Înainte de a enumera câteva sfaturi, este important să conștientizezi rolurile prezentării powerpoint din acest context: captarea atenției cititorului și evidențierea ideilor principale. Totodată, aceasta are și rolul de material ajutător în cazul unei dezorientări.

Aspectul contează

În primul rând, optează pentru o temă originală, dar cât mai aerisită, care nu atrage atenția. Alege o paletă de culori neutre, care să nu conțină prea multe nuanțe, în special pentru scris. De asemenea, ai grijă la contrastul dintre fundal și scris, pentru ca textul să fie cât mai vizibil.  

Folosește o mărime a textului cât mai mare, unele surse recomandă între 12 și 18, altele peste 24. Noi îți propunem să alegi mărimea în funcție de vizibilitatea ei pe ecran de la o distanță de 2 metri.

Pentru o prezentare powerpoint pentru licență alege un font simplu, comun, ușor de descifrat. Poți opta pentru două tipuri de fonturi: unul pentru titluri și unul pentru conținut. Folosește bold, capslock, underline, italic sau altă culoare pentru a sublinia o idee.

Nu îngrămădi într-o prezentare powerpoint pentru licență mai mult de  6 rânduri pe un slide și ai grijă să ai maximum 7 cuvinte.

Nu folosi poze, elemente video, tabele și diagrame în exces

Toate acestea sunt recomandate, mai ales pozele, dar ai grijă cum și în ce cantitate le folosești. Pozele au rolul de a capta atenția și de a completa, dar pot distrage foarte ușor de la discurs. De asemenea, dacă folosești un video sau o înregistrare audio ai grija să nu fie mai lungi de două minute și ca sala în care prezinți să aibă un sistem de amplificare audio. Multe diagrame sau tabele au distras atenția de la prezentare deoarece erau prea complicate, asa că ai grijă să fie prezentate cât mai clar.

Trebuie să realizezi o prezentare powerpoint pentru licență și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri