Cum să scrii un eseu motivațional pentru admitere

eseu motivational

Un eseu motivațional bine scris scoate în evidență calitățile tale: punctele forte, pasiunile, interesele tale, dar și orice altceva care poate fi relevant și poate convinge comisia de admitere că ești o alegere excelentă. Pentru a scrie un eseu motivațional de succes, ai nevoie de o claritate a ideilor care poate fi atinsă doar prin planificare.

Primul pas este să faci o listă cu ceea ce comisia de admitere ar trebui să știe despre tine. Această listă trebuie să conțină în special calitățile și valorile tale, dar și realizări cu care te mândrești. Această listă va fi coloana vertebrală a eseului tău motivațional. Dacă pornești de la o listă slabă, atunci eseul nu va avea suficientă substanță pentru a impresiona.

Un exemplu de listă ar fi următorul:

  • vorbesc patru limbi străine
  • voi fi primul membru al familiei mele care merge la facultate
  • sunt pasionat de călătorii (am vizitat 11 țări străine)
  • am participat la un concurs de dezbateri unde am ieșit pe primul loc

Nu există o întindere standard a acestei liste. Dacă lista ta este scurtă, vei ajunge să scrii mai mult despre punctele respective. În anumite situații, acesta poate fi un avantaj, însă oricare este abordarea pe care o dorești, trebuie să nu uiți că scopul eseului motivațional este să convingi comisia de admitere că vei fi un student bun și motivat.

Este foarte important modul în care îți prezinți realizările. Chiar dacă asta faci în realitate, trebuie să creezi iluzia că nu te lauzi. Atunci când scrii despre realizările tale, te poate ajuta să te gândești că acestea sunt doar exemple pentru a demonstra ceva: calități, valori sau experiență. Poți vorbi despre un premiu, de exemplu, explicând cât a trebuit să muncești ca să îl primești, ce te-a motivat, dar și ce ai învățat din experiența respectivă.

Eseurile motivaționale au o latură autobiografică pronunțată, iar subiectivitatea se poate dovedi cea mai mare piedică în calea unui eseu bun. Încearcă să ceri părerea unei persoane care te cunoaște bine. Astfel, lista ta poate fi dezvoltată sau modificată – poate ai omis ceva sau ai inclus anumite informații care nu sunt relevante.

Redactarea efectivă a eseului motivațional trebuie să țină seama de câteva aspecte. Greșelile ortografice sau gramaticale trebuie să fie inexistente; chiar dacă este vorba de greșeli de tastare, acestea te vor face să pari dezinteresat, lipsit de motivație sau chiar cu lacune grave, care nu pot fi acceptate la nivel universitar.

Ideile trebuie să curgă în mod logic, coerent. Utilizarea unor șabloane pentru scrierea eseului este contraindicată. Eseul motivațional trebuie să reflecte cât mai mult din personalitatea și experiența ta, să constituie o lectură cât se poate de interesantă și să te diferențieze de ceilalți candidați.

Trebuie să scrii un eseu motivațional și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *