Etapele unui plan de afaceri

plan de afaceri

Un plan de afaceri trebuie să rezume clar și persuasiv informațiile referitoare la afacerea ta. Acesta are rolul unei hărți, dictând pașii pe care trebuie să îi urmezi. Un plan de afaceri poate fi de trei feluri: plan rezumat, plan complet sau plan operațional. Primul dintre ele are o lungime între 10 și 15 pagini și este utilizat de companiile noi înființate, care nu au nevoie de fonduri mari sau de companiile ce doresc să distribuie produsele altei firme. Planul complet trebuie să conțină 20-40 de pagini și este opțiunea cea mai utilizată de companii, fiind necesar pentru obținerea de fonduri mai mari. Ultima variantă, planul operațional, are între 40 și 100 de pagini și este folosit de companiile mari, fiind un model de evaluare pentru operațiunile întreprinderii.

  • Enumeră motivele înființării companieiÎntr-un plan de afaceri trebuie să menționezi ce te motivează să înființezi această companie și de ce ai ales serviciile/ bunurile respective.
  • Oferă câteva informații despre tineUnde ai studiat, locurile de muncă, aptitudini și calități benefice pentru afacerea ta, toate acestea ar trebui să fie menționate succint.
  • Creează o listă cu angajațiPentru un plan de afaceri, ai nevoie de o listă de angajați de care ai nevoie pentru compania ta. Această listă trebuie să conțină și o scurtă descriere a slujbei și a atribuțiilor. Poți include și informații precum salariu și beneficii, iar dacă deja posturile au fost ocupate completează lista și cu informații despre persoanele respective și experiența lor de muncă.
  • Include studii de piațăPlanul de afaceri trebuie să conțină cel puțin un studiu de piață concret care să cuprindă multe informații și date demografice.
  • Menționează competițiaPe lângă menționarea firmelor competitive, trebuie să oferi informații despre ele și să explici de ce le consideri competiție. De asemenea, trebuie menționată și modalitatea prin care compania ta va depăși competiția.
  • Oferă o listă de parteneriÎntr-un plan de afaceri trebuie menționați partenerii precum distribuitorii, furnizorii și contractorii. Oferă informații precum nume, informații despre companii și motivele alegerii.
  • Descrie detaliat bunurile sau serviciile pe care le oferiInclude descrieri detaliate despre bunurile sau serviciile oferite, precum și despre procesul de realizare. De asemenea, trebuie menționate analize referitoare la costuri de producție și profit, dar și modalitatea de a-ți vinde serviciile sau bunurile.   
  • Include informații financiareTrebuie să incluzi într-un plan de afaceri  informații precum modalitatea de finanțare a companiei tale: împrumut bancar sau fonduri personale. De asemenea, în această porțiune a planului trebuie incluse și costurile afacerii: salarii, chirie și alte cheltuieli.

Trebuie să scrii un plan de afaceri și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *