Cum să scrii o recenzie de carte beletristica

Cum să scrii o recenzie de carte

O recenzie de carte nu este doar un rezumat. O recenzie are rolul de a descrie cartea din punct de vedere obiectiv, analitic, dar și subiectiv. Opiniile, sentimentele și reacțiile oferite de carte trebuie să se intersecteze cu aspectele care nu pot fi interpretate, precum: tema cărții, numărul de pagini, acțiunea.

Compunerea unei recenzii de carte constă în două etape: pregătirea și scrierea propriu-zisă. Fiecare dintre aceste etape are numeroși pași care trebuie urmați pentru a obține o recenzie de calitate.

1. Pregătirea recenziei de carte

Primul pas al acestei categorii este bineînțeles să citești cartea. Dacă e posibil, se recomandă citirea de mai multe ori a cărții. Pe măsură ce citești, notează aspectele legate de firul narativ, personaje, limbaj sau cantitatea de descriere sau dialog, dar și opiniile tale.

După ce ai citit cartea și ai realizat toate notițele necesare, este important să reflectezi asupra genului cărții. În funcție de încadrarea realizată, este recomandat să te documentezi suplimentar. Dacă citești o carte care se încadrează în non-ficțiune despre un eveniment istoric, ai putea să mai citești alte cărți despre același subiect.

Următorul pas consta în identificarea temei cărții. Dacă ai probleme în identificarea temei, încearcă să descrii cartea într-un singur cuvânt. De asemenea, o carte poate avea mai multe teme, așa că ai grijă la ideile principale ale cărții pentru a le identifica. Urmează să analizezi în ce curent literar se încadrează autorul.

Acum este momentul să îți organizezi notițele și să contribui cu informații despre tonul cărții, informații suplimentare despre acțiune, figuri de stil și imagini artistice folosite. De asemenea, adaugă și opiniile tale despre unicitatea cărții.

2. Scrierea recenziei

Începe prin a scrie detaliile despre carte precum titlu, autor, locul publicației, anul publicației, numărul de pagini și așa mai departe. Continuă cu o introducere care să conțină informații despre autor și alte opere ale autorului care se încadrează în acest gen, dar menționează și temele discutate.

Scrie un scurt rezumat al cărții care să evidențieze aspectele importante ale cărții despre acțiune și personaje și nu uita să incluzi citate. După ce ai realizat rezumatul, este timpul să îți începi evaluarea personală a cărții. Pe lângă opiniile personale despre carte, realizează o comparație între aceasta și alte cărți ale aceluiași gen. Pentru a întări anumite argumente folosește citate din carte. Încheie cu un paragraf în care să amintești aspectele pozitive și negative ale cărții și opinia ta generală despre carte. Nu uita să citești și să faci corecturile necesare înainte de a-l termina.

Trebuie să scrii o recenzie de carte și ai nevoie de ajutor? Contactează-ne pentru a beneficia de experiența și profesionalismul redactorilor noștri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *